Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-05-09@05:09:23 GMT

چرا رشته ریاضی در برخی دبیرستان‌های کشور تعطیل شد؟

تاریخ انتشار: ۷ اردیبهشت ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۸۸۵۶۶۴

چرا رشته ریاضی در برخی دبیرستان‌های کشور تعطیل شد؟

فرارو- رشته ریاضی از برخی دبیرستان‌های کشور حذف شده است. موضوعی که به شکل رسمی از سوی وزارت آموزش و پرورش تایید شده است. مسئولان این وزارتخانه علت این حذف را افزایش گرایش دانش آموزان به رشته تجربی اعلام کرده اند.

به گزارش فرارو، تقاضا برای انتخاب رشته ریاضی در میان دانش آموزان ایرانی کاهش پیدا کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این کاهش تقاضا باعث شده تا تنها ۱۴ درصد دانش آموزان در رشته ریاضی تحصیل کنند.

کاظمی، معاون آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش معتقد است که دانش آموزان براساس هیجانات به سمت انتخاب رشته تجربی می‌روند. برای همین با افزایش داوطلبان این رشته مواجه شده اند.

او گفته که در معاونت متبوع اش قصد دارند که سهم دانش آموزان رشته ریاضی را افزایش دهند. کاظمی برای تحقق چنین اقدامی، محدودسازی پذیرش در علوم تجربی را پیشنهاد داده است.

مسئولان وزارت آموزش و پرورش بر این عقیده اند که علوم پایه زیرساخت هر کشوری است و اگر برنامه‌ریزی نداشته باشند، در تربیت نیروی متخصص کشور با مشکل مواجه می‌شود.

چرا گرایش به رشته ریاضی و فیزیک کم شده است؟

گرچه مسئولان وزارت آموزش و پرورش مقصر کاهش گرایش به رشته ریاضی و فیزیک را رفتار‌های هیجانی عنوان می‌کنند. اما این مسئله دلایل بنیادین دیگری دارد که از نگاه سیاستگذاران آموزش دور مانده است.

اما پیش از اینکه به این مسئله بپردازیم ابتدا بهتر است نگاهی به آمار‌های شرکت کنندگان کنکور ۱۴۰۱ و ۱۳۹۱ در رشته مختلف بیندازیم. آمار ثبت نام کنندگان در کنکور سال ۱۴۰۱ نشان می‌دهد که تنها ۱۰ درصد دانش آموزان خود را برای کنکور ریاضی آماده می‌کنند. این عدد برای رشته تجربی ۳۹ درصد، برای رشته علوم انسانی ۲۸ درصد، برای  هنر ۱۱ درصد و برای رشته زبان ۱۳ درصد است.

این در حالی است که ده سال قبل ۲۵ درصد دانش آموزان در کنکور ریاضی، ۴۲ درصد در رشته تجربی و ۳۱ درصد در رشته علوم انسانی ثبت‌نام کرده بودند. در این میان تنها حدود ۳ درصد در رشته‌های هنر و زبان شرکت کردند.

حالا سوال اینجاست که چه اتفاقی در این ده سال رخ داده که آمار‌ها کاهش ۱۵ درصدی را در رشته ریاضی و فیزیک نشان می‌دهند.

برای پاسخ به این سوال می‌توان به هشدار اولیه‌ای که سرپرست وقت معاونت آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش در آبان سال نود و هفت داده بود، برگردیم. عبدالرسول عمادی آن زمان علت بنیادین کاهش گرایش به این رشته استراتژیک را عدم تضمین اشتغال نهایی فارغ التحصیلان رشته‌های مهندسی و ریاضی عنوان کرده بود.

در واقع در طول یک دهه اخیر زمینه اشتغال برای فارغ التحصیلان رشته‌های دانشگاهی علوم تجربی همچون شاخه پزشکی بیشتر فراهم شده است. علت هم کمبودی است که همواره در سیستم درمانی کشور وجود داشته است. اما در طرف مقابل فضای توسعه صنعتی  واقتصادی کشور با چالش‌هایی در یک دهه اخیر مواجه بوده است.

علت دیگری که مطرح است حجم بالای محتوا و کار بیشتری است که دروس رشته ریاضی نیاز دارند. این مسئله در طول سال‌های اخیر باعث شده تا ترس در میان دانش آموزان غالب شود. اما پیش تر، چون زمینه اشتغال فراهم بود، دانش آموزان این ترس و رنج و سختی را به جان می‌خریدند.

علاوه بر این مسئولان سابق وزارت آموزش و پرورش معتقدند بودند که در برخی مناطق چونداوطلب ریاضی کم است، به حدنصاب نمی‌رسد و کلاس تشکیل نمی‌شود؛ بنابراین دانش آموزان مجبور هستند که به سمت رشته‌های پرطرفدار بروند.

برای نجات آینده مهندسی چه باید کرد؟

برای بهبود وضعیت فعلی رشته ریاضی و فیزیک، راهکار‌ها را باید در علل جستجو کرد. در واقع اولین اقدام باید از سوی وزارت آموزش و پرورش انجام شود و کلاس‌های کم تعداد ریاضی و فیزیک که به حد نصاب مدنظرشان نمی‌رسد را تشکیل دهند.

در گام دوم نیز به نظر می‌رسد که باید  تجدید نظری در محتوای کتب ریاضی و شیوه آموزش در این رشته صورت پذیرد.

اما مهم‌ترین گام، بهبود زیرساخت‌ها و وضعیت اقتصادی کشور است تا فضا برای اشتغال فارغ التحصیلان رشته‌های فنی و مهندسی فراهم شود. گام بسیار مهمی که نیاز به تصمیم گیری حاکمیتی دارد و باید در سطوح بالاتر پیگیری شود. در چنین شرایطی به نظر می‌رسد که می‌توان به نجات آینده مهندسی در کشور امیدوار بود.

منبع: فرارو

کلیدواژه: رشته ریاضی وزارت آموزش و پرورش رشته ریاضی و فیزیک دانش آموزان رشته تجربی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۸۸۵۶۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تغییر تعطیلی آخر هفته از پنج‌شنبه به شنبه و تاثیر آن در آموزش

به گزارش خبرنگار گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا،‌ روز‌های کاری هفته و تعطیلات پایان هفته با توجه به شغل افراد و فرهنگ حاکم بر کشور‌های مختلف، متفاوت است.

در اغلب کشور‌های اروپایی و آمریکایی، روز‌های کاری هفته از دوشنبه تا جمعه یا شنبه است؛ و روز پایانی هفته یا دو روز پایانی هفته به اوقات فراغت می‌گذرد و افراد این روزها را به انجام کار‌های شخصی خود اختصاص می‌دهند. تعطیلات آخر هفته شنبه و یکشنبه به این دلیل در بعضی از کشور‌های دنیا رواج پیدا کرده است که در دین مسیحیت، یکشنبه روز مذهبی محسوب می‌شود. در بسیاری از کشور‌های اسلامی، نماز عصر روز جمعه بسیار مهم تلقی می‌شود؛ به این ترتیب، تعطیلات آخر هفته از جمعه تا شنبه است.

تأثیر موقعیت جغرافیایی و شرایط فرهنگی بر سیاست‌های کشور

در بسیاری از کشورها، جمعه آخرین روز کاری قبل از تعطیلات پایان هفته است؛ اما در ایران جمعه روز تعطیل پایان هفته است. مطالعات انجام‌شده نشان می‌دهد که کشورهای ایران از بین ۱۱۴ کشور جهان، روز جمعه را در هفته تعطیل بودند. تفاوت‌های بسیار زیادی میان کشور‌ها ازنظر موقعیت جغرافیایی و شرایط فرهنگی حاکم بر هر کشوری وجود دارد؛ که می‌تواند بر سیاست‌های اتخاذشده در این زمینه تأثیرگذار باشد. برای مثال در برخی از کشور‌ها مانند سوئد و نروژ به ازای هر ۳ هفته کار، یک هفته مرخصی است. این برای سفر به دیگر کشور‌های اروپایی و لذت بردن از آفتاب سوزان اختصاص داده می‌شود تا از ظرفیت گردشگری و توریسم استقاده شود.

تعطیلات پایان هفته پنجشنبه تا جمعه، بیشتر در کشور‌های مسلمان‌نشین رایج بود، اما یمن یکی از آخرین کشور‌هایی به‌شمار می‌رود که تعطیلات آخر هفته پنجشنبه تا جمعه خود را به روز‌های تعطیلی جمعه تا شنبه تغییر داد.

مطالعات نشان می‌دهد که به‌تازگی تعطیلات پایان هفته در کشور‌های دیگری مانند سومالی و لبنان نیز تغییر کرده است تعطیلات آخر هفته در تقویم رسمی حداقل ۱۰۲ کشور جهان، دو روزه است، اما در ایران آخرهفته فقط یک روزه (جمعه) است. در حال حاضر فقط چندکشور دردنیا ازجمله ایران جمعه‌ها را برای تعطیلات آخر هفته در نظر گرفته‌اند و فقط در کشور نپال، شنبه به عنوان روز تعطیل پایان هفته محسوب می‌شود.

در کشور‌های کانادا، انگلیس و استرالیا با احتساب روز‌های آخر هفته و تعطیلات مناسبتی طی یک سال حدود ۱۱۴ روز تعطیل رسمی هستند. در فرانسه میزان روز‌های تعطیل مناسبتی ۱۴ روز است که با احتساب تعطیلات آخر هفته ۱۱۸ روز تعطیلی سالانه ثبت‌شده است؛ و اسپانیا ۱۵ روز تعطیلی مناسبتی دارد؛ که ۱۱۹ روز طی یک سال تعطیل است. در بعضی از کشور‌ها مانند مالزی، ترکیه، چین و امارات که طی چند سال اخیر در بازار گردشگری رشد چشمگیری داشتند. نیز تعطیلات آخر هفته دو روز است که با تعطیلات مناسبتی طی یک سال بالای ۱۱۸ روز تعطیل هستند.

میزان تعطیلات آخر هفته در چین ۹۸ روز است و تعطیلات مناسبتی آن حدود ۲۸ روز هست که درمجموع به ۱۲۶ روز در طول یک سال می‌رسد. در تقویم رسمی این کشور‌ها دو روز شنبه و یکشنبه تعطیل رسمی اعلام‌شده؛ اما با دورنگ متفاوت نشان داده‌شده است. رنگ قرمز در یکشنبه‌ها به معنای تعطیلی کامل تمامی بخش‌های خصوصی و دولتی آن کشورهاست و رنگ دیگر در شنبه‌ها به معنای تعطیلی مدارس، دانشگاه‌ها، بخش‌های خصوصی و غالب ادارات دولتی است. اما بانک‌ها یا برخی ادارات دولتی مانند اداره پست که وظیفه خدمات‌دهی مستقیم دارند. اداره پست اداره صدور گواهینامه در شنبه با ساعاتی کمتر از ساعات روز‌های کاری دیگر کار می‌کنند.

کشورهایی با کمترین میزان تعطیلات در سال

تنها کشور‌هایی که کمترین تعطیلات در سال را دارند، ایالات‌متحده آمریکا، تونگا، پالائو، میکرونزی، جزایر مارشال هستند که هیچ مرخصی با حقوقی در سال ندارند و در پایین‌ترین سطح آمار بانک جهانی قرار دارند.

میزان بهره‌وری کشور‌ها با ساعت کار نسبت معکوس دارد

جالب است بدانید که کشور‌های آسیایی گاهی به اندازه انگشت‌های دست تعطیلی رسمی دارند؛ که دراین میان کشور‌هایی مانند چین، فیلیپین و تایلند که طبق قوانین کشور خود با حداقل تعطیلات که حدود ۵ الی ۱۰ روز است، در پایین‌ترین سطح این لیست قرار دارند. مسئله تعجب برانگیز دیگر این است که کانادا نیز با ۱۰ روز تعطیلی برای کارمندان، هم ردیف کشور‌های آسیایی در این لیست قرارگرفته است. بررسی‌های انجام‌شده نشان داده است که میزان بهره‌وری کشور‌ها با ساعت کار نسبت معکوس دارد.

تعطیلات آخر هفته مدارس استرس را می‌کاهد؟

ازطرفی تحقیقات آماری نشان داده است افزایش بهره وری نیروی کار، کاهش آلودگی هوا، نشاط و شادابی کارمندان ولذت بردن از کار وهمچنین درکنار خانواده بودن که درفرهنگ اسلام وایرانی تاکید بسیاری شده است از تاثیرات تعطیلات آخر هقته است.

ازطرفی هم دولت‌ها در هزینه‌های مصرفی و سوخت وانرژی‌ها صرفه جویی قابل توجهی انجام دهند که می‌توان ازدیگران اثرات این تعطیلات گفته شود.

استفاده دیگر تعطیلات دو روزه وهمگام با کشور‌های توسعه‌یاقته دنیا استقاده از ظرفیت توریسم و گردشگری است که می‌توان دربالابردن این صنعت درآمدزا به دولت‌ها کمک کند. از لحاظ آموزشی تحقیقات اخیر بیان می‌کند تفریحات دانش‌آموزان و جوانان که در تعطیلات انجام می‌شود؛ نه تنها استرس و اضطراب دانش آموزان را می‌کاهد بلکه باعث بهبود نگرش، افزایش مهارت‌های اجتماعی و یادگیری بهتر می‌شود.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • امروز با درایت رهبر،آموزش و پرورش به مساله اول کشور تبدیل شده است
  • گسترش فرهنگ پژوهش در نمایشگاه هنر و خلاقیت دانش‌آموزان سما
  • راهیابی یک اثر از ملایر به جمع ۱۲ تئاتر برتر دانش آموزان کشور
  • مدارس قزوین در نوبت عصر تعطیل شد
  • اجرای طرح آگاه سازی دختران در آباده
  • تغییر تعطیلی آخر هفته از پنج‌شنبه به شنبه و تاثیر آن در آموزش
  • ثبت‌ نام کلاس‌اولی‌ها از فردا آغاز می‌شود
  • اژه‌ای: حرمت مراکز آموزشی، دانش‌آموزان، معلمان و فرهنگیان باید حفظ شود
  • ثبت‌نام کلاس‌اولی‌ها از فردا آغاز می‌شود
  • حرمت مراکز آموزشی، دانش‌آموزان، معلمان و فرهنگیان، حتماً باید حفظ شود